Пародонтологията е свързана с лечението и поддържането на структурите, които поддържат вашите зъби – а именно, венците и костното вещество.

Гингивитът е ранна форма на периодонтит (пародонтоза) или заболяване на венците. Ако понякога ви се подуват венците, кървят след миене или почистване с конец, сърбят или са ярко червени или лилави на цвят, има голяма вероятност да страдате от гингивит. Гингивитът се лекува с професионално почистване на зъбите, следвано от стриктен режим на устна хигиена, включително изплакване с антибактериални разтвори.

Ако не се лекува, възпалението на венците може да премине в периодонтит – въпреки, че има и други фактори, които могат да допринесат за заболяването, включително тютюнопушене, генетични предразположения и недиагностициран диабет. Симптомите на периодонтит включват тези на гингивита както и метален вкус в устата, отдръпване на венците, увеличено пространство между венците и зъбите, тежка халитоза (лош дъх) и дори загуба на зъби (поради загуба на кост).

За да се отървете от периодонтита, ние премахваме натрупаната бактериална плака чрез ултразвукова вибрация. Друг вариант е поставянето на малки тампони, напоени с антибиотични разтвори между зъбите и венците, което също помага за намаляване на плаката и борбата с болестта.

За повече информация относно пародонтологията или за да си запишете час за преглед, моля, свържете се с нас сега на 0888247064.